اگر صاحب رستوران، کترینگ، تهیه غذا و مراکزی از این نوع هستید، یقیناً دغدغه ضدعفونی و پاکسازی کامل رستوران از آلودگیهای محیطی و عفونی از مشغلههای ذهنی اصلی شما است؛ زیرا کاملاً با جان مردم سروکار دارید و کوتاهی شما در این زمینه میتواند مشکلات بسیار زیادی را به وجود بیاورد. روشهای بسیار زیادی برای پاکسازی رستورانها وجود دارد که طی سالیان گذشته مورد استفاده قرار گرفته و امتحان خود را پس داده است. یکی از این روشها، استفاده از اشعه UV است. اشعه UV با توان میکروبکشی بسیار بالای خود میتواند آلودگیهای موجود در سطوح و هوای رستوران را بهطور کامل از بین ببرد بدون آنکه تأثیرات مخرب شیمیایی بر جای بگذارد. این روش نوین مورد تأیید محققان قرار گرفته و به دلیل اینکه آسیبی به محیط زیست نمیزند، مورد استفبال بسیاری قرار گرفته است. اگر میخواهید بدانید که آیا اشعه فرابنفش رستورانها را پاکسازی میکند یا نه و فرایند این عمل چگونه است، با ما همراه باشید تا صفر تا صد ضدعفونی کردن و پاکسازی رستورانها با اشعه UV را برایتان شرح دهیم.
ضدعفونی کردن و پاکسازی رستورانها با اشعه UV
اگر بخواهید بدانید آیا اشعه فرابنفش رستورانها را پاکسازی میکند، باید مکانیسم ضدعفونی کردن و پاکسازی رستورانها با اشعه UV را بدانید.
![](https://suryahome.ir/wp-content/uploads/za4.jpg)
دستگاه ضدعفونیکننده بر پایه اشعه UV قدرتمندترین و تاثیرگذارترین سیستم برای از بین بردن میکروبها، قارچها، ویروسها و باکتریهای سطوح مختلف از جمله سطوح مختلف رستورانها است. برعکس بسیاری از ضدعفونیکنندههای موجود، سیستم گندزدایی بر پایه اشعه UV با تقابل شیمیایی عوامل باکتریزا و میکروارگانیسمها را خنثی نمیکند، بلکه با نفوذ در آنها مکانیسمشان را بیاثر میکند و موجب واکنش فوتوشیمیایی میشود.
اشعه UV قادر است مواد مولکولی که در عامل سلولی تأثیرگذار و سلولی هستند را تغییر دهد؛ زیرا مکانیسم عمل پرتو فرابنفش به این شکل است که در دیواره سلولی میکروارگانیسمها نفوذ میکند و اسیدهای نوکلئیک و مواد سلولی مهم و حیاتی دیگر را تحت تأثیر خود قرار میدهد.
نتیجه این امر این است که سلولهایی که در معرض این اشعه UV قرار میگیرند آسیب میبینند و یا بهطور کلی نابود میشوند.
آزمایشها و تحقیقات گوناگون نشان میدهد که حتی اگر اشعه UV به میزان کافی و در دز لازم تابیده شود میتواند آب را هم کاملاً ضدعفونی و گندزدایی کند. در رستورانها برای گندزدایی سطوح و نابود کردن میکروارگانیسمها باکتریها، میکروبها و ویروسهای معمولی دز پایینی از اشعه UV نیز کاملاً تأثیر خود را میگذارد، اما برای نابودی و خنثی کردن عمل پروتوزآهایی مانند کریپتواسپوریدیوم و ژیاردیا، دز بالاتری از اشعه UV نیاز خواهد بود.
البته این موضوع تأثیری در ضدعفونی کردن رستورانها و سطوح آن ندارد و دستگاههای ضدعفونیکننده بر پایه اشعه UV جهت گندزدایی و غیرفعال کردن عمل میکروارگانیسمهای کوچک کاملاً اثرگذار است. مطمئن باشید که هیچ نگرانی از بابت این مسئله وجود نخواهد داشت.
بررسی عواملی که بازده ضدعفونی رستورانها با اشعه UV را بیشتر میکند
اگر بخواهید در پاسخ به سؤال آیا اشعه فرابنفش رستورانها را پاکسازی میکند به یک جواب جامع دست پیدا کنید، باید عواملی که میزان بازده روند ضدعفونی کردن و پاکسازی رستورانها با اشعه UV را کاهش میدهند بشناسید و تحت کنترل خود قرار دهید.
فرآیند ضدعفونی کردن و پاکسازی رستورانها با اشعه UV و دستگاههای استریل کننده بر پایه آن با دیگر ضدعفونیکنندهها تفاوت دارد. ضدعفونی با اشعه UV یک فرایند کاملاً فیزیکی است که عمل استریل شدن در آن به مدت زمان تماس اشعه با مواد بیماریزا جهت غیرفعال کردن آنها بستگی دارد.
برای اینکه عملکرد عوامل بیماریزا و عفونی در رستورانها خنثی شود، اشعه UV باید کاملاً توسط میکروارگانیسمها جذب شود. پس هر عاملی که بهعنوان مانع بر سر راه این اتفاق قرار گیرد و اجازه جذب اشعه UV را ندهد، تأثیر فرایند ضدعفونی و گندزدایی را کاهش میدهد. متخصصین طی تحقیقاتی که انجام دادهاند به این نتیجه رسیدهاند که سطح PH بر روی خاصیت و توان ضدعفونی توسط اشعه UV تأثیر خاصی نمیگذارد.
![](https://suryahome.ir/wp-content/uploads/va4.jpg)
بهطور کلی عواملی که بر بازدهی فرایند گندزدایی توسط استریل کنندههای UV مؤثر هستند عبارتند از:
- رسوب جامدات و باقی ماندن آلودگیهای محیطی بر روی سطح لامپ UV دستگاه استریل کننده باعث کاهش شدت اشعه ساطعشده از دستگاه میشود که نتیجه این امر در نهایت کاهش توان ضدعفونی کردن و پاکسازی رستورانها با اشعه UV خواهد بود. رسوبات تشکیلشده بر روی لامپهای UV ناشی از تأثیر مواد آلی همچون کلسیم، منیزیم و رسوبات آن هستند.
- آبی که غلظت آن از نظر وجود مواد شیمیایی مانند آهن، سولفید هیدروژن و مواد آلی و حتی از نظر سختی زیاد باشد، در تشکیل رسوبات مستعدتر است و فضا را برای کاهش تأثیر ضدعفونیکننده اشعه UV مهیا میکند.
- تنوع مواد شیمیایی موجود در رسوبات جمعشده مانند کروم، اسیدهای هیومیک، کبالت، مس، نیکل، مواد فنولیک و سولفونات لیگنین میتواند تا حد بسیار زیادی تأثیر اشعه UV و عبور آن جهت ضدعفونی را کاهش دهد.
- نشستن مواد رنگی مانند چای، قهوه و دیگر موادی که از برگ درختان و گیاهان استخراج میشوند بر روی دستگاه ضدعفونیکننده اشعه UV، شدت منتشر کردن پرتو فرابنفش توسط آن را کاهش میدهند و فرایند ضدعفونی را با اختلال مواجه میکنند.
- عامل تأثیرگذار دیگر در شدت این فرایند، کدورت سطح و میزان تجمع و تراکم میکروارگانیسمها است. محل پرورش ذرات، سطح آن و نگهداری باکتریها و عوامل باکتریزا روی بازده ضدعفونیکننده تأثیر بسزایی دارد؛ زیرا وجودت ذرات باکتری باعث میشود از نفوذ اشعه UV جلوگیری شود، پرتوهای تأثیرگذار فرابنفش متفرق شوند و نگذارند که به شکل صحیح و مؤثر عملیات ضدعفونی رستورانها را انجام دهند.
- علاوه بر این ذرات باکتریزا، تجمع میکروارگانیسمها نیز قادر است بازده ضدعفونی را کاهش دهد. این اتفاق به این دلیل وقوع پیدا میکند که میکروارگانیسمها بهعنوان یک پناهگاه برای باکتریها عمل میکنند و اجازه فعالیت به اشعه UV را نمیدهند.
نتیجه تمام اطلاعات ارائه شده در این بخش این است که شما برای دریافت بیشترین تأثیر از ضدعفونی کردن و پاکسازی رستورانها با اشعه UV باید ضمن شناختن این عوامل بازدارنده مذکور، آنها را تحت کنترل خود دربیاورید و با رفعشان، روند ضدعفونی رستورانها را بهبود ببخشید.
کافی است تمام حواستان به لامپهای UV موجود در دستگاه از نظر نشستن رسوبات بر روی آن و میزان باکتریها و عوامل باکتریزای رستورانتان باشد. با کنترل این عوامل میتوانید بالاترین بازدهی را از دستگاههای استریل کننده UV داشته باشید و مطمئن باشید در این صورت هیچ چیزی سلامت و تمیزی رستوران شما را تهدید نمیکند.
نکاتی که در مورد ضدعفونی کردن رستورانها با اشعه UV باید بدانید
اگر میخواهید بدانید که آیا اشعه فرابنفش رستورانها را پاکسازی میکند و این عمل تا چه حد ایمن و مطمئن است، بهتر است به نکاتی در مورد فرایند عمل این اشعه قدرتمند توجه کنید. نکاتی مانند:
- اشعه UV بهتنهایی یک عامل استریل کننده نیست و صرفاً میتواند بهعنوان یک ضدعفونیکننده قوی برای پاکسازی رستورانها مورد استفاده قرار بگیرد.
- باید بدانید که پرتوهای فرابنفش قابلیت نفوذ و عبور از شیشه و برخی از پلاستیکها را دارا نیستند.
- اگر میخواهید از دستگاههای دارای لامپ UV برای ضدعفونی و پاکسازی رستوران استفاده کنید، باید پیش از آن محیط را کاملاً بشویید.
- پیش از استفاده از لامپ UV جهت ضدعفونی و گندزدایی رستوران باید فضا را کاملاً تاریک کنید و از ورود نور از طریق پنجرهها و شیشهها جلوگیری کنید؛ زیرا نور میتواند اثر اشعه UV در از بین بردن باکتریها را کاهش دهد.
- همچنین توجه داشته باشید که هنگام کار کردن دستگاه ضدعفونیکننده اشعه بر پایه UV در رستوران باید کاملاً دریچههای هوا را ببندید.
![](https://suryahome.ir/wp-content/uploads/q34.jpg)
محدوده طول موج دستگاه فرابنفش و دز مناسب جهت پاکسازی رستورانها
بهطور کلی انرژی و طول موج الکترومغناطیسی اشعه UV در محدوده ۱۰۰ تا ۴۰۰ نانومتر قرار دارد که با این طول موج کاملاً بین اشعه ایکس و طیف نور مرئی قرار میگیرد. بهترین و بهینهترین ناحیه جهت ضدعفونی و میکروبکشی توسط اشعه UV در محدوده طول موج ۲۴۵ تا ۲۸۵ نانومتر قرار دارد.
در دستگاههای ضدعفونیکننده اشعه UV برای پاکسازی رستورانها هم از لامپ UV فشار کم با حداکثر توان خروجی ۲۵۳ نانومتر استفاده میشود و هم میتوان از لامپها فشار متوسط با حداکثر توان خروجی ۳۷۰ استفاده کرد.
علاوه بر اینها، امکان استفاده از لامپهایی که انرژیها به شکل نویانی عملکرد خود را نشان میدهد میتوان استفاده کرد. مشخصاً برای ضدعفونی کردن و پاکسازی رستورانها با اشعه UV دزهای متفاوتی از این پرتو با توجه به متراژ فضا مورد استفاده قرار میگیرد.
مثلاً برای ضدعفونی کردن یک فضا با متراژ ۶ متر مربع در ارتفاع ۳ متر در یک رستوران، میتوان از اشعه تولیدشده توسط هر لامپ ۳۰ واتی با شار نوری ۱۹۰۰ لومن استفاده کرد. این دز از اشعه UV کاملاً میتواند میکروارگانیسمها میکروبی موجود در سطوح رستوران را پاکسازی کند.
مزایای ضدعفونی کردن رستورانها با اشعه UV
- دستگاه ضدعفونیکننده بر پایه اشعه UV میتواند تمام آلودگیهای میکروبی رستوران را بدون ایجاد آلودگی شیمیایی از بین ببرد.
- سیستم گندزدا اشعه UV بدون نیاز به مخزن تماس میتواند بهسرعت سطوح مختلف رستوران را پاکسازی کند
- با استفاده از دستگاه ضدعفونیکننده اشعه UV هیچگونه ترکیبات جانبی بیماریزای شیمیایی و مضری تشکیل نمیشود
- دستگاه گندزدای UV یقیناً هیچ نوع عوارض فوری و حساسیتی برای فرد به وجود نمیآورد
- این سیستمها برخلاف دیگر روشهای ضدعفونی و گندزدایی خطری برای محیط زیست ایجاد نمیکنند و در واقع دوستدار محیط زیست هستند
![](https://suryahome.ir/wp-content/uploads/pp4.jpg)
با روش ضدعفونی کردن و پاکسازی رستورانها با اشعه UV بهطور کامل آشنا شدید. اشعه UV توانسته با قدرت منحصربهفرد و کاربردیاش جای پای خود را در بسیاری از صنایع محکم کند. پاکسازی رستورانها با استفاده از اشعه UV بهراحتی امکانپذیر است و بسیاری از دغدغههای رستورانداران را حل کرده است. امیدواریم توانسته باشیم در این زمینه به شما کمک کنیم.