رستورانها یکی از عمومیترین مکانهای هر شهر به شمار میآیند. از طرفی، خدماتی که رستورانها به مردم ارائه میدهند، مستقیم با سلامتی آنها سر و کار دارد. بنابراین صاحبان رستورانها و فست فودها باید جوانب احتیاط را رعایت کرده و تمام تلاششان را در جهت از بین بردن آلودگیها انجام دهند. روشهای زیادی برای خنثی کردن عملکرد میکروبها، انگلها، قارچها، ویروسها و باکتریها وجود دارد، اما کارآمدترین آنها کدام است؟ به کدام یک از روشها میتوان اطمینان بیشتری کرد؟ مزایای کدام روش از سایر روشها بیشتر است؟ در ادامه با ما همراه باشید تا پاسخ سوالات مطرح شده را در اختیار شما بگذاریم و بیشتر با مفهوم اشعه UV در مک دونالد آشنا شوید.
نصب فناوری کنترل پاتوژن توسط دارندگان حق امتیاز مک دونالد
اگرچه استفاده از اشعه فرابنفش در بیمارستانها جهت خنثی کردن پاتوژنهای موجود در هوا و سطح کاملا معمول است، اما این فناوری برای رستورانها، یک فناوری ضدعفونیکننده کاملا جدید محسوب میشود.صاحبان امتیاز مک دونالد در سه شهر بزرگ ایالات متحده، واحدهایی را در سقف خود برای انجام ضدعفونی با اشعه Uv مستقر کردهاند. در این میان مکدونالد در منطقه دالاس را میتوان مثال زد که سیستم UV Angel را در سقف خود کار گذاشته است؛ به طوری که از نور فرابنفش برای خنثی کردن عوامل بیماریزا در هوا و سطوح استفاده کند.
صاحبان امتیاز مک دونالد در سه شهر بزرگ این کشور، مانند شیکاگو، دالاس و هیوستون از فناوری نور فرابنفش جهت خنثی کردن عوامل بیماریزا و عفونی در سطوح و هوای رستوران و فست فودها استفاده میکنند. به گفته پل برن، معاون محصول UV Angel، صاحبان امتیاز با مجموعه UV Angel مستقر در میشیگان شریک شده تا اقدامات بهداشتی و ایمنی بیشتری را برای مراکز خود انجام دهند. در مجموع، این شرکت به QSRweb گفته است که 345 واحد ضدعفونیکننده را در فروشگاههای تگزاس و ایلینوی نصب کردهاند.
بر اساس این مشارکت، مکانهای مکدونالد به فناوری سطوح و هوای پرتو فرابنفش اختصاصی مجهز شده که به رستورانهای فست فودی اجازه میدهد تا عملکرد باکتریها، ویروسها، انگلها، عوامل عفونی و قارچها را در تمام ساعات شبانه روز خنثی کند.
Angel UV تصریح کرده که این فناوری در سطح محیط اتفاق میافتد و روی پاتوژن و نحوه انتشار آنها تأثیر مستقیم میگذارد. سیستمهایی که از فناوریهایی مانند فیلتر HEPA و همچنین واحدهای HVAC UV-C استفاده میکنند، نیز در این میان دیده میشوند.
مت کیدز، مالک و اپراتور مکدونالد در هیوستون گفته است: «در حالی که ما قبلاً گامهای مهمی جهت کمک به اطمینان حاصل کردن از ایمنی کارمندان و مشتریان خود برداشتهایم، معتقدیم اضافه شدن فناوری UV Angel یک تغییر واقعی در این حوزه است. در حقیقت ما میخواهیم هوای داخل مکانهایمان به اندازه هوای بیرون امن باشد و مفتخریم که یکی از اولین رستورانها در سطح جهان هستیم که این فناوری را به واحد کنترل عفونت و بیماری خود اضافه میکنیم.»
این سنسورهای ضدعفونیکننده پیشرفته در سقف رستوران نصب میشوند و به طور مداوم هوای داخل فضای اتاق را به درون یک محفظه مهر و موم شده میکشند، در اینجا نور UV-C جهت از بین بردن پاتوژنهای موجود در عملکرد پاکسازی و ضدعفونی را آغاز میکند. این سیستم کنترل مهندسی در حقیقت مستقل از سیستم HVAC جهت تصفیه کردن هوای محیطی در سطح منبع خودکار به شکل شبانهروزی عمل کرده و بر اساس سیستمهایی که شرکت قبلاً در بیمارستانها برای کنترل کردن عفونتهای خطرناک و اغلب کشنده بیمارستانی ارائه کرده است، کار میکند.
تام برن، مدیر عامل UV Angel در این بیانیه گفته است: «همانطور که در بسیاری از مطالعات منتشر شده، مردم منبع و عامل اصلی آلودگی و انتقال بیماریهای مختلف هستند. همهگیری اخیر کرونا در سرتاسر جهان نیاز به افزودن کنترلهای ضدعفونی را دقیقاً در سطح اتاق و منبع آلودگی احتمالی، خصوصا در فضاهایی مانند رستورانها پررنگ میکند.
در حالی که شرکت ما در زمینه مراقبتهای بهداشتی کار خود را آغاز کرده، همهگیری COVID-19 استفاده از فناوریهای ما را در بسیاری از صنایع مختلف که به دنبال ایجاد محیطهایی سرپوشیده و ایمنتر برای کارکنان، مشتریان و خانوادهها هستند، تسریع کرده است.»
پل برن همچنین در ایمیلی گفته است که این شرکت از نزدیک با شرکای خود، از جمله مک دونالد همکاری خواهد کرد تا ابتکارات ایمنی افزوده شده را از طریق مطالب داخل فروشگاه، تبلیغات رسانههای اجتماعی و تلاشهای بازاریابی محلی و ملی به مشتریان خود معرفی نماید.
وی همچنین افزوده که برخی از شرکا با استفاده از یافتههای مطالعات مستقل خود در مورد فناوری UV-C، تابلوهای داخل فروشگاه یا رستوران را به نمایش میگذارند تا اثربخشی محصولات UV Angel را به مردم نشان دهند. ما شاهد تقاضای ملی قابل توجهی برای فناوری UV Angel در طیف گستردهای از بخشها، سیستمهای بیمارستانی، رستورانها، سینماها، مدارس، مطبهای دندانپزشکی و موارد این چنینی دیگر هستیم. اما چگونه از این فناوری در رستورانها استفاده شده و بازدهیاش افزایش پیدا میکند؟
دستگاه استریل UV در مک دونالد برای رستورانها و فستفودها
اگر میخواهید بدانید که آیا اشعه فرابنفش میتواند رستورانها و فست فودها را پاکسازی کند یا نه، باید مکانیسم ضدعفونی و گندزدایی پرتو فرابنفش را بدانید. دستگاههای ضدعفونیکننده بر پایه اشعهUV ، قدرتمندترین و تاثیرگذارترین سیستمها برای از بین بردن میکروبها، قارچها، ویروسها، انگلها و باکتریهای هوا، آب و سطوح مختلف، از جمله سطوح فضای رستورانها و فست فودیها است.
برعکس بسیاری از ضدعفونیکنندههای موجود، سیستم گندزدایی بر پایه اشعه فرابنفش، با تقابل شیمیایی عوامل باکتریزا و میکروارگانیسمهای موجود را خنثی نمیکند، بلکه با نفوذ در ذره ذره آنها مکانیسمشان را بیاثر کرده و موجب واکنش فوتوشیمیایی در آنها میشود.
اشعه فرابنفش قادر است مواد مولکولی که در عامل سلولی تاثیرگذار هستند را تغییر بدهد؛ چرا که مکانیسم عمل اشعه فرابنفش به گونهای است که درون دیواره سلولی میکروارگانیسمها نفوذ پیدا کرده و اسیدهای نوکلئیک و مواد سلولی مهم و حیاتی دیگر را تحت تاثیر قرار میدهد. نتیجه این امر آسیب دیدن یا به طور کامل، نابود شدن سلولهایی است که در معرض تابش مستقیم اشعه فرابنفش قرار میگیرند.
آزمایشها، مطالعات و تحقیقات گوناگون نشان داده است که اگر اشعه فرابنفش به میزان کافی و در دوز لازم تابیده شود، حتی میتواند آب را هم کاملا گندزدایی کرده و از آلودگیهای موجود پاکسازی کند. در رستورانها و فست فودها، جهت گندزدایی سطوح و نابود کردن میکروارگانیسم باکتریها، میکروبها، انگلها و ویروسهای معمولی، دوز پایینی از اشعه فرابنفش هم برای اثرگذاری کافی است؛ اما برای نابودسازی و خنثی کردن عملکرد پروتوزاهایی مانند کریپتواسپوریدیوم و ژیاردیا، دوز بالاتری از این اشعه نیاز خواهد بود.
البته این موضوع تاثیری در ضدعفونی کردن سطوح مختلف فست فودها و رستورانها ندارد و دستگاههای ضدعفونیکننده بر پایه اشعه فرابنفش جهت گندزدایی و غیرفعال کردن عمل میکروارگانیسمهای کوچک کاملا اثرگذار هستند و میتوانند در این راه کمککننده باشند.
عوامل افزایشدهنده بازده اشعه فرابنفش در ضدعفونی و گندزدایی رستورانها و فست فودها
برای افزایش تاثیرگذاری اشعه فرابنفش بر ضدعفونی رستورانها و فستفودها، باید عواملی که میزان بازده روند گندزدایی توسط این سیستمها را کاهش میدهند، شناخته شده و تحت کنترل کارفرما قرار بگیرند. فرایند ضدعفونی و گندزدایی با اشعه فرابنفش و دستگاههای استریلکننده نسل جدید بر پایه آن، با دیگر ضدعفونیکنندههای سنتی و قدیمی متفاوت است. ضدعفونی با اشعه فرابنفش، یک فرایند کاملا فیزیکی است که عمل استریل کردن در آن بیش از هر چیزی به مدت زمان تماس اشعه با مواد بیماریزا جهت غیرفعال کردن آنها مربوط است.
برای اینکه عملکرد عوامل بیماریزا و عفونی در رستورانها و فست فودها کاملا خنثی شود، اشعه فرابنفش باید توسط میکروارگانیسمها جذب شده و عملکرد خود را انجام دهد.
پس هر عاملی که به عنوان مانع بر سر راه این اتفاق قرار میگیرد و اجازه جذب اشعه فرابنفش را نمیدهد، میتواند تاثیر فرایند ضدعفونی و گندزدایی را کاهش بدهد. متخصصین و دانشمندان، طی تحقیقات و مطالعاتی که انجام دادهاند به این نتیجه رسیدهاند که سطح PH روی خاصیت و توان گندزدایی توسط اشعه فرابنفش تاثیر چشمگیری نمیگذارد.
به طور کلی عواملی که بر بازدهی فرایند ضدعفونی توسط دستگاههای UV موثر هستند، عبارتند از:
- آبی که غلظتش از نظر وجود مواد شیمیایی، مثل آهن، سولفید هیدروژن و مواد آلی و از نظر سختی زیاد باشد، در تشکیل رسوبات مستعدتر بوده و فضا را برای کاهش تاثیر ضدعفونی این اشعه مهیا میکند.
- رسوب به جا گذاشتن جامدات و باقی ماندن آلودگیهای محیطی روی سطح لامپ موجود در دستگاه استریلکننده، باعث کاهش شدت اشعه ساطعشده از دستگاه شده که نتیجه این امر، کاهش توان ضدعفونی و گندزدایی محیط رستورانها و فست فودها خواهد بود. این رسوبات تشکیلشده روی لامپها، ناشی از تاثیر مواد آلی همچون منیزیم، کلسیم و رسوبات آن است.
- نشستن مواد رنگی همچون قهوه، چای و دیگر موادی که از برگ درختان و گیاهان استخراج میشوند روی دستگاههای ضدعفونیکننده، شدت ساطع کردن پرتو فرابنفش توسط آن را کاهش داده و فرایند ضدعفونی را با مشکل مواجه میکند.
- تنوع مواد شیمیایی موجود در رسوبات مذکور، همچون کبالت، کروم، اسیدهای هیومیک، نیکل، مس، مواد فنولیک و سولفونات لیگنین تا حد بسیار زیادی تاثیر اشعه فرابنفش و عبور آن جهت استریل کردن سطوح را کاهش میدهد.
- عامل تاثیرگذار دیگری در شدت این فرایند، سطح مورد نظر و میزان تجمع و تراکم میکروارگانیسمها روی آن است. محل پرورش ذرات، سطح آن و نگهداری باکتریها و عوامل باکتریزا روی بازده ضدعفونی تاثیر بسیار زیادی دارد؛ زیرا وجود ذرات باکتری، باعث جلوگیری از نفوذ اشعه ماورابنفش میشود. این مسئله منجر به متفرق شدن پرتوهای تاثیرگذار فرابنفش شده و اجازه انجام عملیات ضدعفونی و گندزدایی رستورانها و فست فودها را به شکل صحیح و موثر نمیدهد.
- علاوه بر این، تجمع میکروارگانیسمها نیز بازده ضدعفونی را تا حد بسیار زیادی کاهش میدهد. این اتفاق به این دلیل میافتد که میکروارگانیسمها به عنوان یک پناهگاه برای باکتریها عمل کرده و اجازه فعالیت موثر به اشعه فرابنفش را نمیدهند.
نتیجه تمام این اطلاعات این است که شما برای دریافت بیشترین تاثیر از ضدعفونیکنندههای بر پایه اشعه فرابنفش در پاکسازی و ضدعفونی رستورانها و فست فودها، باید ضمن شناخت این عوامل بازدارنده، آنها را بررسی کرده و به کنترل خود دربیاورید و با رفع آن، روند گندزدایی فضای رستورانها و فست فودیها را بهبود بخشید.
کافی است تمام حواستان به لامپهای موجود در دستگاه از نظر نشستن رسوبات روی آن و میزان باکتریها و عوامل باکتریزای فضای محل کارتان باشد. با کنترل این عوامل میتوانید بالاترین بازدهی را از دستگاههای ضدعفونیکننده UV بگیرید و اطمینان حاصل کنید که هیچ چیز سلامت و تمیزی رستوران و محل کار شما را تحتالشعاع قرار نمیدهد.
نکات مهم در رابطه با ضدعفونی فضای رستورانها و فست فودها با اشعه UV مک دونالد
برای شناخت بهتر عملکرد دستگاههای ضدعفونیکننده تحت اشعه UV مک دونالد ،بهتر است نکاتی که حول محور فرایند عملکرد این اشعه قدرتمند وجود دارد را بدانید؛ نکاتی مانند:
- اشعه UV به تنهایی یک عامل ضدعفونیکننده نیست و صرفا میتواند به عنوان یک گندزدای قوی جهت پاکسازی رستورانها و فست فودها مورد استفاده قرار بگیرد.
- باید بدانید که اشعهUV، قابلیت نفوذ و عبور از شیشه و برخی از پلاستیکها را ندارد.
- اگر میخواهید از دستگاههای دارای لامپ UV جهت پاکسازی محیط رستوران خود استفاده کنید، باید قبل از آن محیط را کاملا بشویید و از آلودگیهای محیطی بزدایید.
- پیش از استفاده از لامپ UV برای ضدعفونی کردن فضای رستوران، باید محیط را کاملا تاریک کرده و از ورود نور از طریق پنجرهها و شیشهها جلوگیری نمایید، زیرا نور میتواند اثر این اشعه در از بین بردن باکتریها را بسیار کاهش دهد.
- همچنین توجه کنید که هنگام کار کردن دستگاه ضدعفونیکننده در رستوران، باید کاملا دریچههای هوای محیط را ببندید.
محدوده طول موج دستگاه اشعه فرابنفش و دوز مناسب آن برای ضدعفونی
به طور کلی انرژی و طول موج الکترومغناطیسی پرتو فرابنفش در محدوده ۱۰۰ تا ۴۰۰ نانومتر قرار گرفته که با این طول موج، بین اشعه ایکس و طیف نور مرئی قرار میگیرد. مناسبترین و بهینهترین ناحیه جهت ضدعفونی و میکروبکشی توسط این اشعه، در محدوده طول موج ۲۴۵ تا ۲۸۵ نانومتر یا همان UVC قرار دارد.
در دستگاههای ضدعفونیکننده فرابنفش جهت پاکسازی رستورانها و فست فودها هم میتوان از لامپ UV فشار کم با حداکثر توان خروجی ۲۵۳ نانومتر استفاده کرد و هم میتوان لامپهای فشار متوسط با حداکثر توان خروجی ۳۷۰ را مورد استفاده قرار داد.
علاوه بر اینها، امکان استفاده از لامپهایی که به شکل نویانی عملکرد خود را نشان میدهند نیز وجود دارد. مشخصا جهت ضدعفونی رستورانها و فست فودها با پرتو فرابنفش، دوزهای متفاوتی از این اشعه با توجه به متراژ فضا مورد استفاده قرار خواهد گرفت؛ برای مثال جهت ضدعفونی یک فضا با متراژ ۶ متر مربع در ارتفاع ۳ متر در یک رستوران، میتوان از اشعه تولید شده توسط هر لامپ ۳۰ واتی با شار نوری ۱۹۰۰ لومن استفاده نمود. این دوز از اشعه UV میتواند میکروارگانیسمهای میکروبی موجود در سطوح رستوران را به شکل کامل پاکسازی کند.
مزایای ضدعفونی کردن با اشعه UV مک دونالد
- دستگاه ضدعفونیکننده بر پایه اشعه فرابنفش، میتواند تمام آلودگیهای میکروبی و ویروسی موجود در رستوران را بدون ایجاد آلودگی شیمیایی از بین ببرد.
- سیستم گندزدا اشعه فرابنفش بدون نیاز به مخزن تماس قادر است سریعا سطوح مختلف محیط رستوران را استریل کند.
- با استفاده از دستگاه ضدعفونیکننده بر پایه اشعه فرابنفش، هیچگونه ترکیبات جانبی بیماریزای شیمیایی و مضر تشکیل نخواهد شد.
- دستگاه ضدعفونیکننده فرابنفش، هیچ نوع عوارض فوری، آلرژی و حساسیتی برای افراد به وجود نمیآورد.
- این سیستمها برخلاف دیگر روشهای ضدعفونی و گندزدای سنتی، خطری برای محیط زیست ایجاد نکرده و در واقع دوستدار محیط زیست هستند.
در این مطلب، با نحوه تاثیرگذاری و عملکرد فناوری نوین ضدعفونی به وسیله اشعه فرابنفش آشنا شدید. همانطور که واضح است در دوره همهگیری کرونا، یکی از مهمترین مکانها، رستورانها هستند که باید هر لحظه تحت شدیدترین تدابیر ضدعفونی و استریلیزاسیون قرار بگیرند، زیرا تعداد بسیار زیادی از مردم از خدمات رستورانها استفاده میکنند.
فناوری اشعه UV در مک دونالد و قدرت ویژه آن در پاکسازی و گندزدایی، این نگرانی را تا حد زیادی رفع کرده است. همانطور که در این مطلب خواندید، صاحبان رستورانها و فست فودها میتوانند از این تکنولوژی در ضدعفونی فضا، سطوح و هوای رستوران بهره بگیرند و با اطمینان کامل به ادامه فعالیت خود بپردازند. امیدواریم توانسته باشیم اطلاعات لازم را در اختیار شما بگذاریم.
منبع +